Skip to main content

Thuismobiel.nl steunt gezondheidskliniek in Kakwale, Malawi

Thuismobiel.nl steunt gezondheidskliniek in Kakwale, Malawi

 

Kakwale ligt in het district Kasungu in de centrale regio van Malawi. Dit is ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lilongwe. Het is een prachtig heuvelachtig gebied wat tijdens het regenseizoen (november tot april) erg groen is. Buiten het regenseizoen is het er echter erg dor en droog. In 2010 heeft World Servants in Kakwale al twee klaslokalen gebouwd.Logo HAM-WS r
De realisering van een gezondheidskliniek in Kakwale is een project van de Edese Stichting Hulp aan Malawi in samenwerking met de organisatie World Servants.

De afstand van Kakwale tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis is nu meer dan 20 kilometer en de transportvoorzieningen zijn zeer gebrekkig. Als vrouwen aan het eind zijn van hun zwangerschap moeten zij nu vaak lopend naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zij blijven daar dan wachten totdat de bevalling begint. Ook als vrouwen onverwacht, vanwege complicaties of vanwege een te vroege komst van weeën, naar het ziekenhuis moeten, dan moeten ze daar lopend heen. Dit leidt nogal eens tot bevallingen onderweg, verlies van het ongeboren kind of soms zelfs tot overlijden van de vrouw. Ook voor behandeling van andere ziektes is de afstand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te groot. Hierdoor sterven mensen onnodig.

De behoefte aan een kliniek in Kakwale is zeer groot. Ruim 22.000 mensen zijn aangewezen op deze kliniek. In de kliniek zullen de meest voorkomende dagelijkse medische activiteiten en behandelingen plaatsvinden. Er komt een kraamafdeling en een afdeling voor jonge kinderen.

IMG_7008Omdat de ruwbouw van de kliniek er al staat, kijkt de bevolking al heel lang uit naar een definitieve voltooiing van het gebouw. Er is nu samen met de overheid afgesproken om dit project verder af te maken.

Dit project wordt uitgevoerd door gemeenteleden van de Beatrixkerk in Ede. Met support van kerken, bedrijven en particulieren uit de omgeving bouwen zij aan verandering in Malawi én in hun eigen omgeving.